Yeni Zelanda, 6.07.2016

Yeni Zelanda

Kuzey ve Güney Adaları ile bazı küçük adalardan oluşan ve dört tarafı sularla çevrili olan Yeni Zelanda en yakın komşusu konumundaki Avustralya'ya yaklaşık 2.200 km mesafededir.

Ülkede genel olarak ılıman iklim hakimdir. Dört mevsimin arasında sıcaklık farklarının göreceli olarak düşük olduğu Yeni Zelanda'da Eylül, Ekim, Kasım ayları İlkbahar, Aralık, Ocak, Şubat ayları Yaz, Mart, Nisan, Mayıs ayları Sonbahar, Haziran, Temmuz, Ağustos ayları ise Kış mevsimi yaşanmaktadır.

Yazın hava sıcaklığı 20 ila 25 derece, Kışın ise 5 ila 15 derece arasında seyretmektedir. Kuzey Adanın en kuzey kesimlerinin Yaz aylarında sub-tropik iklim özellikleri gösterdiği,Güney Adanın dağlık yüksek kesimlerinde kış aylarında sıcaklığın -10 dereceye kadar düştüğü görülmektedir. Yerleşimin yoğunlaştığı kıyı kesimleriyıl boyu dengeli olarak yağmur ve güneş almaktadır. Başkent Wellington coğrafi konumu itibariyle yıl boyunca sert rüzgara maruz kalmaktadır.

Tarihçe

Ülkenin yerlileri olan Maoriler 1200 yıl kadar önce Yeni Zelanda'ya Doğu Polinezya'dan gelerek yerleşmeye başlamıştır. Birleşik Krallık, Yeni Zelanda'yı 1839'da ilhak etmiş, bu tarihten sonra ülkeye Avrupalı yerleşimcilerin göçü hızlanmıştır.

Birleşik Krallık ile Maoriler arasında 6 Şubat 1840 tarihinde imzalanan Waitangi Andlaşması ile Yeni Zelanda resmen Britanya kolonisi olmuş, Maoriler Britanya İmparatorluğu tebaası olmayı kabul etmişlerdir.

Yeni Zelanda 1907 yılında bağımsız dominyon olmuş, 1947 yılında da tam bağımsızlığını ilan etmiştir. Her iki dünya savaşında da Birleşik Krallık’ı desteklemiştir.

2721 Yeni Zelanda’lının yaşamına mal olmuş olan Çanakkale Savaşları Yeni Zelanda tarihinde önemli bir dönüm noktasını oluşturmaktadır. Ulusal kimliğin ve Britanya İmparatorluğu’ndan ayrı olarak Yeni Zelandalılık bilincinin bu savaşlarda güçlendiği görüşü hakimdir.

Ulaşım

Havayolu Ulaşım Altyapısı


Yeni Zelanda'da 26 bölgesel havaalanının yanısıra Auckland, Wellington, Hamilton, Rotorua,Christchurch, Dunedin ve Queenstown olmak üzere toplam 7 uluslararası havaalanı bulunmaktadır. Hava ulaşımı açısından ülkenin merkezi Auckland'dır. Güney Adası açısından bu işlevi Christchurch havaalanı üstlenmektedir. Başkent Wellington havaalanının uçuş pisti kısa olduğu için uzun mesafe katedebilen büyük uçaklar inememektedir. Yeni Zelanda'nın kapsamlı bir hava ulaşım ağı bulunmaktadır. En kuzeydeki Kaitaia havaalanından en güneyde bulunan Stewart Adasına, ülkenin dört bir tarafına iç hat uçuşlarla ulaşılması mümkündür.


Karayolu Ulaşım Altyapısı


Dağlık arazi yapısı ve nüfusunun sahil kesimlere yoğunlaşan yapısı özellikle kara ulaşımı açısından güçlük yaratmaktadır. Yeni Zelanda Ulaştırma Ajansınca işletilen toplam 11 bin km devlet karayolu ağı bulunmaktadır. Bunun 5981 km'si Kuzey, 4924 km'si ise Güney Ada'dadır. Devlet karayolu ağının sadece 199 km'lik bölümü otoyol şekilinde olup, Auckland ve çevresinde bulunmaktadır. Kişi başına düşen yol uzunluğu bakımından dünyada ön sıralarda yer almaktadır.


Denizyolu Ulaşım Altyapısı


Yeni Zelanda'nın deniz ulaşım altyapısı kıtalararası nakliyata imkan tanıyan toplam 14 limanla oldukça gelişmiştir. Nitekim, ülkenin toplam ihracatının %99'u bu limanlar üzerinden yapılmaktadır. Keza kıyı taşımacılığı da oldukça gelişmiş olup, petrol ve çimento gibi ürünlerin ülke içinde taşınmasında kara ve demiryoluna önemli bir alternatif oluşturmaktadır. Esasen ülke için toplam kargo hacminin %15'i kıyı taşımacılığı vasıtasıyla yer değiştirmektedir. Auckland ile Kuzey ve Güney Adaları ayıran Cook Boğazında faaliyet gösteren feribotlar her yıl 5 milyon kişiyi taşımaktadır.


Trafiğin Yönü


Sol


Şehiriçi Ulaşım Altyapısı


Şehrin çevre yolları dar ve engebeli arazide virajlı ve inişli çıkışlı olabilmektedir. Toplu taşım ağı yeterli değildir. Otobüs ve banliyö tren seferleri mesai başlangıç ve bitiş saatlerinde yoğunlaşmaktadır.


Şehirlerarası Ulaşım Altyapısı


Şehirlerararası yolların büyük bölümü bölünmüş yol şeklinde değildir.


Uluslararası Ulaşım Altyapısı


Uluslararası ulaşım açısından ana çıkış noktaları Auckland ve Christchurch şehirleridir. Wellington havaalanının pisti kısa olduğu için sadece Avustralya ve bazı Pasifik Ada Ülkelerine yönelik kısa menzilli uçuşlar yapılabilmektedir.


Türkiye'ye Seyahat İmkanları


Türk Hava YollarınınYeni Zelanda'yadoğrudan uçuşu ve burada servisi yoktur. Ülkemize doğrudan uçuş yoktur. Yeni Zelanda'dan Türkiye'ye aktarmalar hariç uçuş süresi sıklıkla 24 saatin üzerine çıkmaktadır. Türkiye'ye ucuz tarifeli (charter vb.) uçuşlar bulunmamaktadır.Star Alliance üyesi olan "Air New Zealand"ın Güneydoğu Asya ve Kuzey Amerika'daki başlıca havalimanlarına yapılan uçuşlarla bağlantılandırılabilen Türk Hava Yolları uçuşları ve Körfezülkelerinden Avustralya aktarmalı Yeni Zelanda seferleri düzenleyen havayollarının uçuşları mevcuttur.


Gümrük Uygulamaları


Ülkeye Sokulması Yasak Olan Eşyalar/Ürünler


Yeni Zelanda’da katı bir karantina rejimi uygulanmaktadır.Yeni Zelanda, ülkeye gıda maddesi sokulması konusunda son derece hassastır ve deklare edilmediği takdirde 400 YZ $’dan 100 bin YZ $’na kadar para ve/veya 5 yıla kadar hapis cezası uygulanabilmektedir. Temizlik malzemesi getirilmesine gerek yoktur.


Ülkeye Giriş İçin Yapılması Gereken Aşılar


Ülkeye girişte için yapılması zorunlu olan herhangi bir aşı bulunmamaktadır.


Ülkeye Evcil Hayvan Götürme Koşulları


http://www.mpi.govt.nz/importing/live-animals/pets/web sitesinden gerekli bilgilere ulaşılabilir.

Konaklama


Otel Olanakları


Dönemsel farklılıklar gösterse de Wellington’da konaklanabilecek hesaplı otel ve apart otellerin tek kişilik oda fiyatları ortalama olarak aşağıda sunulmuştur:

Otel standart oda aylık fiyatı : 3.450 ABD Doları (günlük 115 ABD Doları)

Otel oda günlük fiyatı : 125-150 ABD Doları

Apart otel aylık oda fiyatı : 4500 ABD Doları (günlük 150 ABD Doları)

Apart otel günlük oda fiyatı : 175 ABD Doları

Kalınabilecek otel ve apart oteller “Intercontinental Wellington”, “Rydges Wellington”, “CityLife Wellington”, “Copthorne Otel”, “Brandon Village”, “Quest on Willy Street”, “Quest on Gilmer Serviced Apartments”, “Gilmer Apartments”ve “James Cook Hotel” olarak sıralanabilir.

Yönetim Şekli


Parlamenter demokrasiye dayalı anayasal monarşi


Yasama Organı


Yeni Zelanda yasama organının adı"Yeni Zelanda Temsilciler Meclisi"dir. Halkoylaması ile üç yıllık süreyle seçilen 120 üyeden oluşan, tek meclisli bir parlamento şeklinde faaliyet göstermektedir. Yerli halk olan Maorilere de kontenjan tanındığından, seçim sistemi nedeniyletoplam milletvekili sayısı bu kontenjana seçilen milletvekili sayısına göre artış gösterebilmektedir.


Yürütme Organı


İngiliz Uluslar Topluluğu’na mensup olan Yeni Zelanda’nın yönetim biçimi, Westminster (İngiliz) türü parlamenter demokrasiye sahip anayasal monarşidir. Anayasal demokrasi ifadesi de kullanılmaktadır. Anayasal düzeni belirleyen tek bir belge bulunmamaktadır. Anayasal düzen, birtakım kanunlar, mahkeme içtihatları ve tarihsel süreç içerisinde ortaya çıkan uygulama kuralları üzerine oturtulmuştur.

Öte yandan, yerli halk olan Maorilerle yapılan Waitangi Anlaşması, kurucu belge olarak daha çok öne çıkmaktadır.

Güçler ayrılığı, temel Anayasal ilkeler arasındadır. Devlet Başkanı, İngiltere Kraliçesi II. Elizabeth olup, Yeni Zelanda Başbakanının teklifi üzerine genellikle beş yıllık sürelerle atadığı Genel Vali tarafından temsil edilmektedir. Kraliçe ve Genel Vali tarafsız ve simgesel konumdadırlar. 31 Ağustos 2011 tarihinden bu yana Genel Vali Korgeneral Jerry Mateparae'dır. Adıgeçen, Yeni Zelanda'nın ikinci Maori asıllı Genel Valisidir. Parlamentoda çoğunluğu teşkil eden partinin ya da koalisyonun lideri, yerleşik uygulama uyarınca, Genel Vali tarafından Başbakan olarak atanır.


20 Eylül 2014 tarihinde genel seçimler yapılmıştır.Başbakan John Key liderliğindeki koalisyon hükûmeti büyük ortağı olan Ulusal Parti %47,04 oy alarak seçimleri kazanmıştır. Böylece Ulusal Parti üçüncü dönem sandıktan başarıyla çıkmıştır.

Başbakan Key, seçimler sonrası yine önceki dönemde olduğu gibi, Maori Partisi, ACT ve "United Future" ile koalisyon hükûmeti kurmuştur.

Yargı Organı


İngiliz sistemi temelinde, Bölge Mahkemeleri, YüksekMahkeme ve Temyiz Mahkemesi olmak üzere üç aşamalı yargı sistemine sahiptir.

Ekonomik Yapı


YZ dünyanın 68. büyük ekonomisidir. OECD üyesi ülkeler arasında en küçük ekonomiye sahip olan YZ’nın temel dayanağı tarım sektörü olmakla birlikte, imalat, hizmetler ve turizm sektörleri de önemli bir gelir kaynağı teşkil etmektedir. Nitekim, turizm gelirlerinin GSYH’daki payı doğrudan %4,9, dolaylı katkılarıyla birlikte hesaplandığında ise %8,5 civarındadır. Ayrıca, film sanayii, hükûmetin verdiği teşvikler, tanıdığı kolaylıklar nedeniyle, ülke ekonomisine önemli katkıda bulunan dünya çapında bir endüstri haline gelmiştir. YZ’nın 2013 yılında 88,4 milyar ABD Dolarına ulaşan dış ticaret hacmi, 2014 yılında ise 102,1 milyar ABD Dolarına yükselmiş; ancak döviz kurlarındaki değişim nedeniyle 2015 yılında 69 milyar ABD Dolarına düşmüştür.

Ülkenin önemli hidroelektrik ve doğal gaz kaynakları bulunmaktadır. Öndegelen üretim sektörleri; gıda işleme sanayi, ağaç ve kâğıt ürünleri ve maden işletmeciliğidir. Ayrıca, sigorta ve işletmecilik hizmetleri sektörleri de YZ ekonomisine önemli katkıda bulunmaktadır.

1984 yılından bu yana tarım dâhil tüm sektörlere yönelik Hükûmet teşvikleri kaldırılmış, ithalat rejimi serbestleştirilmiş, gümrük tarifeleri tek taraflı olarak indirilmiş, kur rejimi pazar dengelerine bırakılmış, faiz oranları, ücretler ve fiyatlar üzerindeki devlet kontrolü kaldırılmıştır. Sıkı malî politikalar ve bütçe açığının kapatılmasına yönelik tedbirler sonucunda 1987 yılında %18'e ulaşan yıllık enflasyon, bilahare makul seviyelere indirilebilmiştir ve 2013 yılında %1,6 olarak gerçekleşmiş, 2014 yılının üçüncü çeyreğinde ise %1’e, nihayet 2015 yılı sonu itibarıyla %0,1'e kadar düşmüştür. 2014 yılından bu yana Dünya Bankası'nın en kolay iş yapılabilir ülkeler listesinde Singapur’un ardından ikinci sırada yer almaktadır.

Toplumsal ve Kültürel Yapı


Kendisini daha çok “Asya-Pasifik” ülkesi olarak tanımlayan Yeni Zelanda, demokrasiye, çoğulculuğa ve insan haklarına dayalı şeffaf devlet yapısı, eğitimli nüfusu, liberal ekonomik yapısı ve halkına sağladığı refah düzeyiyle gelişmiş bir ülkedir. Özellikle Güneydoğu Pasifik’te önemli ve etkili bir devlet olup, bu bölgeyle değişik bağları (siyasi, ekonomik, ticari, kültürel, etnik, tarihsel ve dinsel bağları) bulunmaktadır.


İnsan Profili


Her ne kadar Yeni Zelanda halkının büyük bölümü kendini “Avrupalı” olarak nitelendirmekte ise de, ulusal kimlik “çok boyutlu ve çok kültürlü” olarak tanımlanmakta, bu kimliğin Avrupalı/Maori (yerli halk)/ Polinezyalı /Asyalı / Afrikalı /Amerikalı toplulukları kapsadığı belirtilmektedir. Ayrıca, Yeni Zelanda parlamentosunun toplumsal dokudaki “çeşitliliği” yansıttığı savunulmaktadır.


Dil ve Edebiyat


Yeni Zelanda zengin edebiyat geleneğiniAvrupa’daki kökleri kadar Maori ve Polinezya mirasına borçludur. Yeni Zelanda’da ilk basılı kitap 1830 yılında yayımlanmıştır. Modern Yeni Zelanda edebiyatı şiir, kurgu roman, kısa hikaye ve oldukça popüler çocuk kitaplarıyla dünya çapında ses getirmeyi başarmıştır. Önce gelen Yeni Zelandalı yazarlar arasında Janet Frame, Keri Hulme, Witi Ihimaera, Margeret Mahy, Maurice Shadbolt, Hone Tuwhare ve Eleanor Catton sıralanabilir. Ancak, Yeni Zelanda edebiyatı açısından kısa kurgu romanlarıyla ün kazanmış olan 1888 yılında İngiltere’de doğduktan sonra Yeni Zelanda’ya yerleşen ve bilahare yine İngiltere’ye dönerek 1923 yılında burada hayatını kaybeden Katherine Mansfield özel öneme sahiptir.

Felsefe


Yeni Zelanda'nın öne gelen filozofları arasında, George Edward Hughes (mantık felsefesi), Arthur Prior (mantık felsefesi), Brian Jack Copeland (mantık felsefesi), Annette Baier (ahlak felsefesi), Stephen Davies (estetik, siyasî felsefe), "Flynn Etkisi" kuramını geliştiren James Robert Flynn (siyasî felsefe, zeka ve mantık), Rosalind Hursthouse (ahlak felsefesi), Alan Musgrave (bilim felsefesi), Susan Moller Okin (feminizm), Jeremy Waldron (hukuk felsefesi) sayılabilir.


Mimari, Estetik, Üslup


Yeni Zelanda mimarisinde zaman zaman Polinezya etkisi hissedilse de ağırlıklı olarak Avrupa tarzı hakimdir. Yeni Zelanda mimarisi açısından Merkezi Otago Bölgesinde altın madenlerinin bulunmasının ardından 19 yüzyılın başında yaşanan ekonomik kalkınmayla paralel olarak Dunedin ve Christchurch’te siyah renkli bloklar ve krem renkli Oamaru taşlarından inşa edilen görkemli binalar ön plana çıkmaktadır. Bu dönem mimari eserleri arasında Dunedin Tren İstasyonu, Otago Üniversitesi Rektörlük Binası, Christchurch Sanat Merkezi, Knox Kilisesi, Christchurch Katedrali (2012 yılı Şubat ayındaki depremde yıkılmıştır), Christchurch Chrits’s Koleji, Christchurch Kışlası ve Otago Erkek Lisesi sıralanabilir.

Deprem bölgesinde yer alması nedeniyle Yeni Zelanda’daki konutların büyük bölümü,şehir iş merkezleri hariç genellikle ahşap iki-üç katı geçmeyen geniş bahçeli olarak inşa edilmektedir. Konutların yapımında genellikle Yeni Zelanda’da yetişen çam ağaçlarından elde edilen keresteler kullanılmaktadır.


Müzik


Birleşik Krallık kolonileşmesinden önceki dönemde, ağırlıklı olarak vurmalı ve üflemeli geleneksel Maori çalgılarıyla icra edildiği bilinmektedir. Koloni dönemi ve takip eden küreselleşme sonucu, Yeni Zelanda müziği de Batı müziğinden etkilenmeye başlamış ve buna bağlı olarak rock, pop ve caz akımlarının Yeni Zelanda'ya özgü tınılarla birleştirilmesiyle "Çağdaş Yeni Zelanda Müziği" olarak adlandırılabilecek konuma ulaşmıştır.

Klasik Batı Müziği alanında, devlete bağlı NZSO ("New Zealand Symphony Orchestra") başta Wellington, Auckland, Christchurch ve Dunedin olmak üzere çeşitli şehirlerde düzenli konserler vermektedir. Ayrıca, Douglas Lilburn, John Psathas, Jack Body, Gillian Whitehead, Jenny McLeod, Gareth Farr, Ross Harris ve Martin Lodge, dünyaca ünlü besteciler arasında sayılabilir.


Spor


Yeni Zelanda'da rugby, kriket ve "netball" gibi takım sporları oldukça populerdir. Rugby'de dünya şampiyonu olan Yeni Zelanda,diğer iki takım sporunda ise dünyada üst klasmanlarda yer almaktadır.

Mülk Satın Alma ve Ev Kiralama Koşulları


İnternet üzerinden emlak komisyoncuları vasıtasıyla ev kiralanması yaygın uygulamadır. Emlak komisyoncularına www.trademe.co.nz adresinden ulaşılabilir.Gazete ilanlarından da ev bulmak mümkündür. Ancak, ilanların büyük çoğunluğu pazarı elinde bulunduran emlak komisyoncuları tarafından verilmektedir. Genelde komisyoncular yaptıkları işin karşılığı olarak,bir aylık kira bedeli tutarını ev sahiplerinden almaktadırlar. Bazı komisyoncular ise kiracıdan da komisyon talep edebilmektedirler (iki haftalık). İki-üç haftalık kira bedelinin depozit olarak yediemine yatırılması zorunluluğu vardır.


Ülkede kira ödemeleri haftalıktır. Ancak, kira kontratı düzenlenmesi aşamasında, kiranın aylık olarak ödenmesi özel hükme bağlanabilmektedir.


Mobilyalı ev kiralanması yaygın değildir. Evlerde büyük ölçüde ocaklı fırın standarttır. Bazı evlerde bulaşık ve çamaşır makinesi ile buzdolabı da bulunabilmektedir.

Sağlık Koşulları


Ülkedeki sağlık koşulları göreceli olarak iyi durumdadır. Erkekler için ortalama yaşam süresi 80.2, kadınlar için ise 83.7'dir. Ülke genelinde aktif bir yaşam sürülmekte olup, hemen hemen genç yaşlı herkes fiziksel aktivite içerisindedir. Ülkede yeterli sayıda devlet ve özel hastane bulunmakta olup, sağlık hizmetlerinin pahalılığı nedeniyle devlet hastaneleri tercih edilmektedir. Bu durum uzun bekleme sürelerine yol açmaktadır. Ülkede salgın hastalık olmamakla birlikte 6 yetişkinden birinde ve 4 çocuktan birinde astım belirtileri görülmektedir. Ayrıca ülkede obezite oranı da yüksektir.


Hastaneler


Ülkede yeterli sayıda hastane ve sağlık ocağı bulunmakla birlikte kalifiye sağlık personeli sayısı sınırlıdır. Özel hastaneler yaygın olmayı, sağlık sektörü büyük ölçüde kamunun kontrolü altında. Hastaların hastanelerde ameliyat olabilmek veya özel tedavi görebilmek için uzun süre beklemeleri gerekebilmektedir.


Tedavi ve Yatak Ücretleri


Pahalı bir ülke olan Yeni Zelanda’da sağlık sektöründeki fiyatlar çok yüksektir. Özellikle diş tedavisi Türkiye’ye nazaran çok pahalıdır.


Semt doktoru (aile doktoru) uygulaması gereği, acil haller dışında hasta doğrudan hastaneye veya uzman doktora gidememektedir. Uzman doktor muayene ücretleri 250 YZ Doları civarındadır. Semt doktorları muayene ücretleri genelde 75-120 YZ Doları (yaklaşık 50-100 ABD Doları) arasındadır.

Sağlık Sigortası ve Primler


Yeni Zelanda vatandaşları ile bu ülkede oturum veya belirli süre çalışma iznine bağlı tüm yabancılar kaza ve sağlık sigorta sistemine dahil edilmektedir.


Ülkede Salgın ve Yaygın Hastalık Durumu


Ülkede astım hastalığı yaygın olmakla birlikte son dönemde herhangi bir salgın hastalık hastalık belirtisi görülmemiştir. Difteri+tetanoz aşısı ve Hepatit B aşısı tüm yurtdışı seyahatlerinde olduğu gibi Yeni Zelanda'ya yapılacak seyahatlerde de Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü tarafından tavsiye edilmektedir.


İçme Suyu Temin Koşulları


Çeşme suyu sağlıklı olup, damacana veya hazır şişede su teminine gerek bulunmamaktadır.

İlaç Temin Koşulları



Her türlü ilacın piyasada bulunması mümkündür.

Siyasi İlişkiler

1915 Çanakkale Kara Savaşları Yeni Zelanda'nın ulusal kimliğinin tamamlanması sürecinde en önemli dönüm noktası olarak kabul edilmektedir. Resmi olarak ulusal günleri "Waitangi Günü" olmakla birlikte, "Anzak Günü" ulusal gün olarak kabul görmektedir. Atatürk'ün Anzak annelerine hitaben gönderdiği mesajın Yeni Zelandalılarda ülkemize karşı yarattığı muhabbet ve Atatürk'e duyulan derin saygı tazeliğini korumaktadır. Gelibolu yarımadası Yeni Zelandalılar için "kutsal topraklar" olarak kabul edilmekte, Anzak Törenleri'ne iştirak edebilmek bir ayrıcalık olarak görülmektedir.


İkili ilişkilerimizde son dönemde yakalanan ivme 2014 ve 2015 yıllrında içinde üst düzeyli ziyaretlerle devam etmiş, Çanakkale'de 2014Nisan ayında düzenlenen anma törenlerine Yeni Zelanda Genel Valisi Korgeneral Jerry Mateparae, Gazi İşleri ve Göç Bakanı Michael Woodhouse ve Kara Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Arthur David Gawn ile birlikte katılmış ve bu vesileyle ülkemize resmi bir ziyaret gerçekleştirmiştir. Dışişleri Bakanı Murray McCully de 20 Haziran 2014 tarihinde ülkemizi ziyaret etmiştir

Sayın Bakanımızın 12-14 Kasım 2014 tarihlerinde Yeni Zelanda’ya gerçekleştirdiği ziyaret ise 20 yıl aradan sonra ülkemizden Yeni Zelanda’ya Dışişleri Bakanı düzeyinde gerçekleştirilen ilk ziyaret olması nedeniyle 2014 yılında iki ülke siyasi ilişkilerinde en önemli gelişmelerden birini teşkil etmiştir.

Gazi İşleri Bakanı Craig Foss, Çanakkale Savaşlarının 100. Yıldönümü törenleri konusunda temaslarda bulunmak üzere 25-27 Ocak 2015 tarihlerinde; Ticaret Bakanı Tim Groser ise başlanması kararlaştırılan STA müzakerelerine görüş alışverişinde bulunmak üzere 28-30 Ocak 2015 tarihlerinde ülkemizi ziyaret etmişlerdir.

Başbakan John Key ise Çanakkale Savaşları’nın 100. Yıldönüm törenlerine katılmak üzere 22-25Nisan 2015 tarihlerinde İstanbul ve Çanakkale’yi ziyaret etmiştir. Ayrıca, Genel Vali Jerry Mateparae Çanakkale Savaşları törenleri kapsamında 1-10 Ağustos 2015 tarihlerinde ülkemizi ziyaret etmiştir.

Ekonomik ve Ticari İlişkiler

Yeni Zelanda ile ticaret hacmimiz iniş çıkışlar görülse de yıllık ortalama 125-150 milyon ABD Doları aralığında seyretmektedir. 2008-2012 yılları arasında ihracatımız istikrarlı bir yukarı yönlü hareketle %33 oranında artmıştır. Bu dönemde ticaret dengesi sürekli olarak ülkemiz lehine olmuştur.

İkili ticaret hacmi 2014 yılında, 71,85 milyon doları ihracat, 72,53 milyon doları ithalat olmak üzere toplam 144,38 milyon dolar olarak gerçekleşmiş, 2015 yılında ise 90,10 milyon Doları ihracat, 62,70 milyon Doları ithalat olmak üzere toplam 152,8 milyon Dolar olmuştur.

Yeni Zelanda'ya ağırlıklı olarak motorlu taşıtlar, kuru meyve ve kuru yemiş, kimyasallar ve elektrikli aletler satarken, anılan ülkeden ithal ettiğimiz ürünler arasında süt/süttozu/tereyağı, işlenmemiş alüminyum, ham post ve deri ön plana çıkmaktadır.

Ülkemizde kayıtlı, çoğu inşaat, makina/teçhizat ve motorlu taşıtlar alanında faaliyet gösteren toplam 20 YZ sermayeli şirket bulunmaktadır. YZ'da ise toptan ve perakende gıda, lokanta ve ev tekstili sektöründe çoğu küçük ve orta ölçekli 50'den fazla Türk işletme bulunmaktadır.

Çanakkale Kara Savaşlarının YZ'nın ulus olma süreci bakımından taşıdığı büyük önem ve Yeni Zelandalıların Gelibolu yarımadasını "kutsal bir mekan" olarak kabul ediyor olmaları nedeniyle her yıl ülkemize ortalama 20 bin Yeni Zelandalı turist gitmektedir. YZ'nın nüfusunun Ankara'dan az olmasına ve doğrudan uçuş bağlantısı bulunmamasına rağmen, her yıl ülkedeki yaklaşık her 130 kişiden 1'i ülkemizi ziyaret etmektedir.

Atatürk

Pazartesi - Cuma

09:00 - 12:30 / 14:00 - 17:00

Çalışma saatleri: 09.00-12.30 - 14.00-17.00
1.01.2024 2.01.2024 Yeni Yıl
22.01.2024 22.01.2024 Wellington Yıldönümü Günü
6.02.2024 6.02.2024 Waitangi Günü (Yeni Zelanda Milli Günü)
29.03.2024 29.03.2024 Paskalya (Good Friday)
1.04.2024 1.04.2024 Paskalya
10.04.2024 10.04.2024 Ramazan Bayramı
25.04.2024 25.04.2024 Anzak Günü
3.06.2024 3.06.2024 Kral'ın doğum günü
16.06.2024 16.06.2024 Kurban Bayramı
28.06.2024 28.06.2024 Maori Yeni Yılı
28.10.2024 28.10.2024 İşçi Bayramı
29.10.2024 29.10.2024 Cumhuriyet Bayramı
25.12.2024 25.12.2024 Noel
26.12.2024 26.12.2024 Noel